Araq, yoxsa şərab?

İqtisadiyyat

06.02.2020 - 22:02

“Hökumət şərab istehsalına təkan verdi, amma sonra məlum oldu ki, onu sata biləcək heç bir yer yoxdur”

 

Son illərdə Azərbaycanda şərab və araq istehsalının inkişafına çox diqqət yetirilir. Mağazalarda getdikcə daha çox yerli istehsal spirtli içkilər vitrinlərdə peyda olur. Statistikaya görə, ölkəmizdə 2019-cu ildə 2.119 milyon dekalitr (1 dekalitr=10 litr - red.) araq istehsal edilib ki, bu da 2018-ci ilin eyni dövrü ilə müqayisədə iki dəfə çox göstərici deməkdir. 2017-ci ildə yalnız 549 min dekalitr araq istehsal edilib ki, bu da 2019-cu ildəkindən dörd dəfə azdır.

 

Bundan başqa, ötən il pivə istehsalı 5,066 milyon dekalitr (109% artım) olub. Şərab istehsalı isə, əksinə, 702,2 min dekalitr (46,8% azalma) azalıb.

 

“Əslində, alkoqol istehsalında artım o qədər də böyük deyil. Əsas səbəb isə içki şirkətləri üzərində aksiz vergilərinə olan sərt nəzarətdir”, - iqtisadçı-ekspert Natiq Cəfərli AYNA-ya şərhində belə deyib.

 

Şərabla bağlı vəziyyətə gəlincə, həmsöhbətimiz bildirib ki, hökumət mövcud seqmenti araşdırmadan, şərabın yüksək miqdarda ixrac edilməsi üçün istehsal həcmini artırmaq qərarına gəlib: “Lakin məlum olub ki, satış bazarı tapmaq elə də asan deyil. Əvvəlcə hökumət şərab istehsalına təkan verdi, amma sonra məlum oldu ki, onu sata biləcək heç bir yer yoxdur. Dünya bazarında rəqabət çoxdur, yaxşı reklam, şərabçılıq tarixi lazımdır”.

Elya Belskaya