Palma yağı: Bildiyimiz və bilmədiyimiz həqiqətlər

Cəmiyyət

16.01.2020 - 22:00

Ondan imtina və ya istifadəyə davam etmək barədə hələ çox düşünməli olacağıq

 

Palma yağı xeyri və zərəri ilə daim müzakirə olunur. Bu məhsul şirniyyat istehsalından tutmuş tikinti sahəsinə qədər istifadə edilir. Dünyanın palma yağına olan tələbatı yüzlərlə hektar tropik meşənin məhv olmasıdır. Biz nəyisə dəyişə və ya bu məhsulu başqa məhsulla əvəz edə bilərikmi?

 

AYNA, son illər mübahisələrə səbəb olan palma yağı ilə bağlı BBC-nin məqaləsini təqdim edir:

 

Yəqin ki, bu səhər istifadə etdiyiniz şampunun içərisində və ya istifadə etdiyiniz sabunun, fırçaladığınız diş məcununun, istifadə etdiyiniz vitamin həblərinin, yaxud da tətbiq etdiyiniz makiyaj ləvəzimatının içərisində palma yağı olub. Səhər yeməyində yediyiniz çörəyin içində, ya da üzərinə sürtülmüş marqarində və ya qəhvəyə qarışdırdığınız qaymaqda da həmin yağ ola bilər.

 

Bu yağ hər yerdə ola bilər, bilmiş olun. Hətta bu gün gəzdiyiniz nəqliyyat vasitəsi (avtobus, Qatar, avtomobil) də tərkibində palma yağı olan yanacaqla işləyib. İstifadə etdiyimiz dizel və benzinin bir çoxunda, əsasən xurma yağından qaynaqlanan bioyanacaq var.

 

Palma yağı dünyada ən geniş yayılmış bitki yağıdır. Hətta sənayedə 50%-ə qədər bu yağdan istifadə olunduğu deyilir. Dünya bazarı üçün fermerlər təkcə 2018-ci ildə 77 milyon ton palma yağı tədarük ediblər. 2024-cü ilə qədər bu istehsalın 107,6 milyon ton olacağı proqnozlaşdırılır.

 

Palma yağının həyatımızda mövcud olması özünəməxsus kimyası ilə əlaqədardır. Palma toxumlarından əldə olunur, solğun rənglidir və qoxusuzdur. Yağın yüksək ərimə nöqtəsi var və tərkibində doymuş yağ yüksəkdir, bu da kremlər və şirniyyat məhsullarının istehsalı üçün ideal xüsusiyyətdir.

Ayna.az